Minden, amit a zöld szállodai tanúsítványokról tudni kell

Minden, amit a zöld szállodai tanúsítványokról tudni kell

A zöld/öko/környezetbarát mozgalom népszerűségre tett szert, és semmi jele annak, hogy hamarosan véget ér. A legtöbb fogyasztó pedig tisztában van a zöld szállodai tanúsítványokkal, amelyek a vendéglátóiparban ilyen gyakorlatokat garantálnak.
zöld hotel

Sokan már az ECO hoteleket választjákMivel a legtöbb fogyasztó már tisztában van azzal, hogy mitől zöld egy zöld szálloda, emiatt a környezetbarátságtól függhet, hogy az egyik hotelt választják-e a másik helyett. Különféle tanúsítványok léteznek az alacsonytól a magasabbakig, például a TripAdvisor ingyenes minősítést kínál egy felmérés elvégzése után.

A legtöbb ilyen felmérés azonban pénzbe kerül a szállodatulajdonosoknak, mivel ezekhez külső auditorok fizikai látogatása szükséges, akik teljes körű elemzést végeznek a környezetvédelmi gyakorlatokról.

Ezenkívül segít megjegyezni, hogy minden tanúsításnak megvannak a hozzá kapcsolódó költségei. A személyes látogatást vagy gyakori másodperceket igénylő tanúsítványok többe kerülnek, mint a kisebb cégek és egyesületek által biztosított programok. Ez azonban nem zavarhat, mivel a költségek rövid időn belül megtérülnek, feltéve, hogy a vendégek pozitívan reagálnak a zöld szállodai tanúsítványra. Ideális esetben az Ecotel-tanúsítvány célja a környezet megóvása és a hoteled profiljának bővítése a hasonló gondolkodású vendégek körében. Tehát a tanúsítványok kiválasztásakor előnyben részesítsük azokat, amelyek növelhetik láthatóságunkat.

 

Mi az a zöld szálloda?


Általában fenntartható vagy ökohotelként emlegetik, a zöld szállodák olyan szállodák, amelyek működése során a fenntarthatóságot helyezik előtérbe. Ezen a definíción belül a különféle megközelítések széles spektruma létezik. Az egyik végén ott vannak azok a szállodák, amelyeket a nulláról építettek a fenntarthatóságot szem előtt tartva. Az ilyen ökoszállodák a tervezési szakaszban a fenntarthatóságot vették figyelembe, és úgy építették a szerkezetet, hogy az csökkentse a környezetre gyakorolt hatását. A fenntartható építési gyakorlat környezetbarát, mivel kevesebb energiát használ fel, és újrahasznosítja a nyersanyagokat az építési szakaszban. Az elkészült épület olyan technológiákat és berendezési tárgyakat tartalmaz majd, amelyek elősegítik az energiamegtakarítást, a vízmegőrzést és a hulladékgazdálkodást, például víz-újrahasznosító rendszereket és napenergiát.

A spektrum másik oldalán olyan meglévő szállodák állnak, amelyek felújítják ingatlanaikat és gyakorlatukat, hogy javítsák környezetbarát jellegüket. Bár nem feltétlenül a fenntartható építési gyakorlatnak megfelelően jártak el, ezek a zöld szállodák működése a fenntarthatóságra irányul. Ez magába foglalhat olyan funkciókat, mint az alacsonyabb vízfogyasztású WC-k, a LED-es világítás, az esővíz gyűjtése és újrafelhasználása, valamint olyan programok, mint például az utazók ösztönzése arra, hogy a szállodában töltött idő alatt ritkábban mosassák ki az ágyneműt és a törölközőt, vagy fogmosás közben ne folyassák a csapot!

 

Hogyan lehet zöldebb a szállodád?Ha a szálloda zöld minősítéséről van szó, többféleképpen is eljárhatunk. Természetesen néhányuk jobbnak bizonyult, mint más lehetőségek. De soha ne fizess felszínes szolgáltatásért, akik azt ígérik, hogy környezetbarátabbá teszik szállodádat!

 

Általában a következőket kell figyelembe venniük a szállodatulajdonosoknak:

 
  • Ingatlan fenntarthatóságának javítása az energiahatékonyság, a vízfelhasználás és a hulladékgazdálkodás terén
  • A gazdasági és társadalmi előnyök maximalizálása a környező közösség számára
  • A környezetre gyakorolt negatív hatások csökkentése
  • Az ellátási lánc fenntarthatóságának értékelése, mivel az tükrözi az ingatlant a tanúsítási folyamatok során


Szállodatulajdonosként vagy -menedzserként a szálloda zöldebbé tételének első lépése az, hogy eldöntsd, melyik Ecotel-tanúsítványt szeretnéd megszerezni. A különböző Ecotel-tanúsítványok eltérő követelményeket támasztanak. Így követhetjük a minősítéshez szükséges lépéseket. Ha ezt elmulasztjuk, azt kockáztatjuk, hogy erőforrásokat rendelünk olyan területekre, amelyek nem segítik a tanúsítvány megszerzését, amely növeli hitelességét a környezettudatos vendégek körében.

 

Példák globális szállodák ökotanúsítványaira


A globális zöld szállodai tanúsítványok közül néhány:

LEED: A LEED program felismeri a fenntartható gyakorlatok szem előtt tartásával a semmiből épített ingatlanokat. Mivel csak új tulajdonságokra vonatkozik, a program nem lesz mindenki számára releváns.

Green Globe: Amellett, hogy méri szállodai vállalkozása társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatóságát, a Green Globe tanúsítvány az ellátási láncban lévő partnereinek fenntarthatóságát is méri. A Green Globe külső auditorokat használ az ingatlan elemzéséhez, és világszerte a legszigorúbb környezetbarát minősítések közé tartozik a zöld szállodákra vonatkozóan.


TripAdvisor Green Leaders: A minősítés kidolgozásának oka az volt, hogy elismerjék a környezetbarát panziókat és szállodákat. Néhány dolog, amit a program figyelembe vesz, többek között az energiafelhasználás nyomon követése, az ágynemű-újrafelhasználási programok és a szennyvízkezelés.


Green Key Global: Ez egy környezetvédelmi tanúsító szervezet szállodák és panziók számára. Mivel több vállalat veszi figyelembe a szénlábnyomot és a környezeti hatást, a Green Key Global tanúsítvány a legmegfelelőbb az erős üzleti megbeszéléseket folytató szállodák számára.

 


Mi az EarthCheck minősítés?Az EarthCheck-tanúsítvány az EarthCheck – egy szoftver-, tanácsadási és tanúsítási szolgáltatások nyújtásával megbízott nagy globális szervezet – által adott akkreditáció. Ez a tanúsítás egy szigorú folyamat, amely minden típusú szálláshelyre kiterjed. Az értékelés különféle kritériumokat alkalmaz, az energiahatékonyságtól, a földhasználat-tervezéstől, a hulladékgazdálkodástól, az üvegházhatású gázok kibocsátásától és a társadalmi gazdálkodástól kezdve.

Az EarthCheck minősítés egyik előnye a szervezet nevéből fakadó beépített marketingelőny: az újságírók a nevet szűrőként használják a rendkívül fenntartható szállodák megtalálásához.


 

Hogyan segítik a szállodák zöld minősítési programjai a vendéglátóipart?A vendéglátóiparban a kis- és nagyvállalatok is kezdik elfogadni az Ecotel tanúsítási programjait.

Miért van ez így? Íme az elsődleges előnyök, amelyeket ez a vendéglátóipar számára jelent:

 
  • Ezek a programok segítenek a vendéglátóipari vállalkozásoknak hosszú távon pénzt megtakarítani
  • A vendéglátó vállalkozások több olyan utazót vonzanak, akik környezetbarát szállást keresnek
  • A zöld tanúsítványok tanúi a környezetvédelmi előírások érvényesülésének a vendéglátóiparban


Összefoglalva, a legtöbb létesítmény zölddel, a zöld mozgalom olyan, amely egyhamar nem ér véget. Az erre az oldalra való elmozdulás különösen fontos azon szállodatulajdonosok számára, akik meg akarják tartani ügyfeleiket, mivel a legtöbb utazó mindig a zöld szállodákat keresi. Vállalkozásának jellegétől függően számos szállodai ökotanúsítvány áll a szállodatulajdonosok rendelkezésére. Amellett, hogy több ügyfelet vonz a szállodába, a zöldítés pénzt is megtakarít.
 

Hotel marketing Blog